Viete, čo je to Drosera?

Názov našej vily Drosera nevznikol len tak náhodou! Odvodený je od zaujímavej rastlinky s latinským názvom Drosera rotundifolia, ktorá rastie aj v Račkovej doline. Čím je taká zaujímavá?

Drosera rotundifolia, alebo po slovensky, rosnička okrúhlolistá, sa prirodzene vyskytuje najmä v močariskách. Rastie v Severnej Amerike, na Sibíri, v Japonsku, ale stretnúť sa s ňou môžete aj v Európe. Dokonca, vyskytuje sa aj na Slovensku, a to vo viacerých lokalitách. Jednou z nich je práve Račkova dolina, ktorá je známa svojou mimoriadne čistou prírodou.

Ako vyzerá Drosera?

Droseru si už na prvý pohľad nepomýlite so žiadnou inou rastlinkou. Výnimočná je najmä svojou výrazne červenou farbou, ktorú uvidíte už z diaľky. Pokiaľ ju zbadáte v júli alebo v auguste, keď kvitne, uchváti vás svojimi nádhernými ružovými až bielymi kvetmi.

Drosera Rutundifolia

Mäsožravá rastlina

Veru tak, mäsožravé rastliny nerastú len v pralesoch, ale stretnúť sa s nimi môžete aj v Račkovej doline! Drosera svojou výraznou červenou farbou a sladkou lepkavou látkou na povrchu vábi hmyz, ktorým sa živí. Konzumuje najmä mušky a motýle. Keď sa hmyz prilepí na lepkavé časti, silné enzýmy ho začnú rozkladať a živiny sa následne vsiakajú do vnútra rastliny.

Vedeli ste, že: Drosera má liečivé vlastnosti? Dokonca, niektoré látky z nej sa využívajú ako súčasť liekov!

Drosera s muchou

Nájdete ju aj vy?

Keď sa vydáte na prechádzku do malebnej prírody Račkovej doliny, skúste vyhľadať potôčik alebo močarinu. Keď si budete pozorne všímať rastlinky, je veľká šanca, že narazíte práve na Droseru. Ale pozor - za žiadnych okolností sa jej nedotýkajte a netrhajte ju. Je totiž zákonom chránená, keďže patrí medzi zraniteľné druhy. Pohľad na jej jedinečné tvary a farby vás ale určite bude fascinovať!

Drosera rotundifolia